ARTICOLE DE SPECIALITATE, Fatih ATUĞ, MD

fatih-atugRapidele dezvoltări ale tehnologiei din ultimele două decenii au dat naștere la noi invenții precum roboții, și i-a introdus în viețile noastre de zi cu zi. Astăzi, roboții au funcțiuni vitale în case, în cosmos, spitale și pe instalații militare. Dezvoltarea chirurgiei robotice a oferit spitalelor și furnizorilor de servicii medicale o unealtă prețioasă care are un impact puternic asupra procedurilor chirurgicale tehnice.
Domeniul urologiei este un sector al medicinei care a adoptat și încorporat chirurgia robotică în colecția sa de resurse. Sunt dezvoltate și anunțate în fiecare zi aplicații și tehnici inovatoare de chirurgie robotică urologică. Utilizarea și dezvoltarea sporite au propulsat descoperirea de aplicații noi ale sistemelor robotice în chirurgia urologică. Astăzi există peste 3000 de sisteme robotice da Vinci instalate în întreaga lume.

Sistem robotic daVinci™
Astăzi, robotul daVinci™ este cel mai avansat exemplu de sistem chirurgical robotic. Sistemul daVinci™ este alcătuit dintr-un turn robotic portabil și o consolă pt. chirug.
Brațul central al turnului robotic ține o cameră video care include două lentile separate pentru o vedere binoculară. Camera video oferă o vedere tridimensională autentică cu imagine mărită 6 x 3 x 10 a câmpului chirurgica.
 
Trei brațe pentru instrumente ce coboară de la turn țin și mânuiesc instrumentele chirurgicale. Instrumentele chirurgicale sunt articulate la încheietura mâinii cu o libertate de șapte grade. Articulația bidirecțională și modul de apucare imită mișcările mâinii și articulațiilor adevărate ale chirurgului. Axa mână-ochi a chirurgului este poziționată astfel încât să creeze iluzia operării deasupra pacientului.
 
Aplicații generale ale chirurgiei robotice astăzi
 
Urologia traversează o revoluție tehnologică imensă odată cu introducerea și aplicarea roboticii în chirurgia urologică. Tehnicile chirurgicale asistate robotic proliferează rapid în întreaga lume. Folosirea unei stații de lucru chirurgicale ce controlează mișcările robotice în interiorul pacientului a făcut ca chirurgia laparoscopică să facă un salt cuantic față de tehnicile laparoscopice tradiționale, prin precizia sa de incizare, și, mai important, cu reconstrucția și suturarea. Cazurile care erau tratate înainte prin laparoscopia convențională pot fi tratate elegant și cu mai mare ușurință prin folosirea robotului daVinci™. Procedura robotică urologică efectuată cel mai frecvent este prostatectomia radicală asistată robotic. În Statele Unite, marea majoritate a operațiilor de prostatectomie radicală sunt astăzi efectuate cu robot.
 
Prostatectomie Radicală Asistată Robotic (RARP)

În mod tradițional, operațiile de prostatectomie radicală sunt executate printr-o incizie largă care cauzează: recuperarea târzie după operație, spitalizare mai lungă, risc mai mare de infectare a rănii, și o cicatrice mai mare a inciziei. Totuși, prostatectomia robotică face ca doctorii să efectueze operația prin incizii foarte mici ceea ce face ca pacienții să aibă o opțiune de tratament minim invazivă și mai puțin traumatică.
Instrumentele cu libertate de 7° la încheietura mâinii sunt un avantaj distinct al sistemului robotic în RARP. Aceste instrumente fac ca mișcarea să fie mai ușoară în cadrul unui camp chirurgical limitat, precum pelvisul, și permite disecarea precisă a planurilor, precum pachetele neurovasculare (fatih atug/ video salvarea nervilor). Funcțiunile de scalare a mișcării și de filtrare a tremurării mâinii sporesc potențialul unor tehnici chirurgicale precise.

Prostatectomia radicală este o intervenție dificilă din punct de vedere tehnic ce necesită o disecție precisă și abilități privind coaserea. S-a estimat că un chirurg experimentat în laparoscopie are nevoie de cel puțin 40 până la 80 de cazuri pentru a depăși curba de învățare asociată prostatectomiei radicale laparoscopice. Pe de altă parte, capacitatea imaginii tridimensionale și instrumentele de articulare oferite de sistemele robotice moderne par să fi scurtat în mod semnificativ curba de învățare. Rapoartele privind RARP au demonstrat că prin chirurgia robotică există reduceri semnificative ale pierderilor de sânge estimate, ale ratei de transfuzie, spitalizării, ale timpului necesar cateterizării, și ale complicațiilor postoperatorii.